Pazartesi - Cuma 08:30 - 17:00 Cumartesi: 09:00 - 14:00

MR-Füzyon Prostat Biyopsi

single_06

MR-Füzyon Prostat Biyopsi

MR-Füzyon Prostat Biyopsi

MR-TRUS Füzyon nedir?

“MR-TRUS Füzyon”, prostat kanseri tanısında doğruluğu ve hassasiyeti yüksek “akıllı biyopsi” yöntemidir. Prostata ait Manyetik Rezonans (MR) görüntülerinin, özel bir yazılım yardımı ile işlenmesi ve gerçek zamanlı Trans Rektal Ultrasonografi (TRUS) görüntüsü ile birleştirilmesi esasına dayanır. Gelişmiş MR teknolojisi sayesinde prostatta kanser açısından şüpheli odaklar işaretleniyor; biyopsi sırasında Prostat MR-TRUS Füzyon cihazından elde edilen prostat görüntüleri, yine aynı cihazda 3 boyutlu hale dönüştürüldükten sonra MR ile TRUS görüntüleri üst üste getirilerek “füzyon” işlemi gerçekleştiriliyor. Sonrasında biyopsi iğnesi robotik bir kol yardımıyla, işaretlenmiş şüpheli MR bölgelerine yazılımındaki navigasyon özelliği ile yönlendiriliyor ve hedefe yönelik biyopsi işlemi yapılıyor.

Prostat Manyetik Rezonans Görüntüleme’nin (MRG) avantajı nedir?

Diğer organ kanserlerinin aksine prostat kanserinin hassas görüntülenmesi MRG’nin devreye girmesine kadar hemen hemen mümkün değildi. Son yıllarda MRG teknolojisindeki gelişmeler tümör şüphesi olan alanların normal prostat dokusundan ayrımını kolaylaştırarak görüntülemenin doğruluğunu artırmış; hem de işlemin daha kısa süreli ve hastalar için konforlu olmasına olanak vermiştir.

Hedefe Yönelik MR-TRUS Füzyon biyopsisinin klasik prostat biyopsisine üstünlükleri nelerdir?

Klasik yöntemle Trans Rektal Ultrason eşliğinde standart bölgelerden biyopsi örnekleri alınırken, gelişmiş MR görüntülerini gerçek zamanlı ultrason görüntüleri ile birleştiren MR-TRUS Füzyon yöntemi prostatın 3 boyutlu haritasını çıkararak biyopsi iğnesini doğrudan kanser şüphesi olan odaklara yönlendiriyor.Muayenesi normal PSA’sı yüksek hastalarda kanser oranı %25-30’dur. Klasik biyopsi, varolan kanserlerin %70-75’ine tanı koyabilir. Biyopside alınan parça sayısına bağlı olarak enfeksiyon ve septik komplikasyon riski koruyucu önlemlere rağmen yüksektir.
MR-TRUS Füzyon biopsisiyle ise tanı oranı %95’in üzerine çıkar. Ayrıca MR-TRUS Füzyon biyopsisi hedefe yönelik yapıldığı için alınan parça sayısı az olacağından enfektif komplikasyon olasılığı daha azdır. MR-TRUS Füzyon biyopsisi sayesinde özellikle PSA yüksekliği devam eden ve tekrarlayan prostat biyopsilerinde tümör saptanmayan hastalarda klinik açıdan önemli (hastaya zarar verme olasılığı yüksek) kanserlerin yakalanma oranı yükselir.

.