Pazartesi - Cuma 08:30 - 17:00 Cumartesi: 09:00 - 14:00

Robotik Mesane Kanseri Ameliyatı

single_06

Robotik Mesane Kanseri Ameliyatı

Robotik Mesane Kanseri Ameliyatı

Robotik Cerrahi Mesane Kanseri Ameliyatı Avantajları Nedir?

Robotik cerrahi ile mesane kanseri ameliyatı sonuçları birçok açıdan mükemmeldir. Özellikle klasik açık cerrahi ile kıyaslandığında çok fazla sayıda avantajı bulunmaktadır.

Mesane kanseri tedavisinde robotik cerrahi yönteminin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Ameliyat sırasında kanama olmaz.
  • Cinsel fonksiyonları koruyan sinir koruyucu ameliyatlar daha kolay yapılır.
  • Karında kesi açılmadığı için barsaklar dış ortamla temas etmez. Bu sayede ameliyat sonrasında barsak hareketleri çok daha hızlı şekilde eski haline döner.
  • Ameliyat sonrasında ağrı hissi açık ameliyata göre çok daha az olur.
  • Estetik görünüm konusunda oldukça mutlu edici sonuçları vardır.
  • Yara iyileşmesi oldukça hızlıdır.
  • Enfeksiyon riski minimaldir
  • Günlük hayata dönüş hızlı olur.

Hastaların operasyon sonrasındaki sonuçları 3 açıdan değerlendirilir.

  • Onkolojik SonuçlarRobotik cerrahi sonrasında kanserin temizlenme oranı açık ameliyatlara kıyasla %14 oranında daha iyidir.
  • İdrar Kaçırma ile İlgili SonuçlarRobotik cerrahi ameliyatı sonrasında genellikle gündüz idrar kaçırmaları görülmez. Gündüz idrar kaçırma ihtimali %4 civarında olmaktadır. İdrar torbası alınan kişilerde gece idrar kaçırmaları daha önemli bir problemdir. Hastaların yaklaşık %20-30'unda geceleri idrar kaçırma sorunu görülür.
  • Sertleşme Bozukluğu ile İlgili SonuçlarRobotik cerrahi uygulaması sonrasında sertleşme fonksiyonları çok daha iyi bir şekilde korunabilir.

Robotik Cerrahi Mesane Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

da Vinci robotik sistemi kullanılarak gerçekleştirilen ameliyatın adı “robotik radikal sistoprostatektomi + pelvik lenfadenektomi + ortotopik üriner diversiyon” dur.

Genel anestezi altında yapılan ameliyat, hastanın karnına açılan 6 adet delik aracılığı ile gerçekleştirilir. Açılan deliklerin her biri yaklaşık 1 cm uzunluğundadır.

Açılan deliklerden hastanın göbeğine paralel olacak şekilde 6 adet trokar yerleştirilir. Daha sonra robotun kolları bu yerleştirilen trokarlara bağlanır.

Ameliyatta öncelikle mesane ile kalın barsak arasındaki alan temizlenir. Hasta erkekse ve sinir koruyucu ameliyat yapılacaksa, bu aşamada sinirler korunur.

Mesanenin kan damarlarının bir kısmı bağlanır. Daha sonra prostat etrafındaki dokular kibar bir şekilde ayrıştırılır. En sonunda prostatın önündeki idrar kanalları da kesilerek mesane bir torbanın içine alınır.

İkinci Aşama

İdrar torbasının yan tarafında yer alan iliak arter damarlarının etrafında yer alan lenf bezleri temizlenir. Kaç tane lenf bezi çıkarıldığı ve hangi seviyeye kadar lenf bezlerinin temizlendiği önemlidir.

Üçüncü Aşama

Bu aşamada; böbrekten gelen idrar kanallarının bağlanacağı torba oluşturulur. Yapay mesane yaparken barsaktan yaklaşık 45 cm lik bir parça alınır ve geri kalan barsak sistemi tekrar birbiri ile birleştirilir.

Alınan barsak parçası uygun şekilde kesilip tekrar dikilerek, bir mesane formasyonuna sokulur. Böbrekten gelen idrar kanalları bu yeni oluşturulan mesaneye bağlanır.

İçerideki parçalar kadınlarda vajinadan, erkeklerde ise trokar yerlerinden biri genişletilerek dışarı alınır.

.